Choufferie
Café Rembrandt
Ambassadeur van Chouffe
Streekbierenkaffee Rembrandt werd jaren geleden als één van de eersten officiëel tot Chouffeleir benoemd door Brasserie d’ACHOUFFE.
Dit betekent dat wij door de alomgekende kabouters verkozen werden als ambassadeur van het Chouffe-bier, een eretitel die alleen te beurt valt aan de uitverkoren café-uitbaters die Chouffe op de juiste manier en met zorg serveren.
De legende van Achouffe
Les Nains d’Achouffe
In de tijd toen er op de Baraque de Fraiture nog geen frituur stond, verschalkten de Tempeliers zich in de bossen van Cédrogne om hun geheime vergaderingen te houden in de spookcommanderij van Chession. Daarover wordt in de archiefstukken geen enkel woord gerept, maar het was onder leiding van Renaud d’Houffalize dat de tempeliers aan hun slechte naam zijn gekomen. Ze dronken als tempeliers. Ze dronken kabouterbier. Uit ware historische feiten groeide in de Vallei der Feeën, in de nabijheid van Houffalize, een legende van een ondergrondse brouwerij welke door kabouters werden gerund. Deze kabouters brouwden dagelijks 15 miljoen hectoliters bier, dat is de produktie van België, welke ze bovengronds lieten uitstromen, als een bierbron in de bossen van Cédrogne. Omdat dit ook het hoogste punt van België was, vloeide dit bier vanzelf naar alle hoeken van het land, en zo ontstond de benaming: België, het bierland!
Als deze lilliputters als verpozing even buiten hun brouwerij boven de grond kruipen, konden ze niet tegen het felle zonlicht en moesten steeds niezen: Aaaa-chouffe, aaa-chouffe…
Dit verklaart meteen de naam van deze toen nog onbekende plaats, en de kabouters werden voortaan Les Nains d’Achouffe genoemd. Door het vertrek van de tempeliers op kruistocht waren de brouwkabouters genoodzaakt hun bier produktie terug te schroeven. De pest kwam de streek teisteren en verscheidene dorpen verdwenen volledig.
De grond boven de kabouterbrouwerij stortte in, waardoor het hele kaboutervolkje levend werd begraven. Daardoor ligt nu het hoogste punt van België iets verderop. Nu komt uit de bron van Cédrogne alleen maar water. Eén kabouter overleefde de ramp.
Hij heette A. Chouffe!